Sprawdzony przepis na polędwiczki z indyka

Sprawdzony przepis na polędwiczki z indyka

Jest wiele sposobów pieczenia mięsa z indyka. Na szczęście z pomocą przychodzi technika. Nic nie zastąpi termo sondy w piekarniku. Mięso z indyka idealnie nadaje się do spożycia, kiedy osiągnie temperaturę wewnątrz 80°C. Piekarnik z termo sondą jest idealnym rozwiązaniem, ponieważ dzięki tej funkcji mięso jest zawsze soczyste. Nie jesteśmy w stanie go przesuszyć zbyt długim pieczeniem. To rozwiązanie zapewni, że przygotowanie smacznych polędwiczek z indyka będzie znacznie prostszym zadaniem.

Jeśli ktoś nie posiada termo sondy to doskonałym zamiennikiem jest rękaw foliowy, w który wkłada się mięso.

Duszone polędwiczki z indyka z sosem owocowym

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 4 polędwiczki z indyka
  • 3 pomarańcze
  • 2 duże jabłka
  • 12 plastrów wędzonego boczku bez skóry
  • 2 duże cebule
  • 150g suszonych śliwek
  • 1 szklanka mrożonej żurawiny wieloowocowej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do indyka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  2. Jabłka, umyć i pokroić na osiem części. Powycinać w nich gniazda nasienne.
  3. Polędwiczki umyć, osuszyć i posypać przyprawami.
  4. Na dno formy do pieczenia rozsypać cebulę, na niej nałożyć polędwiczki. W szczeliny poukładać pokrojone jabłka, pomarańczę i suszone śliwki. Całość posypać żurawiną.
  5. Piekarnik nagrzać na 180°C.
  6. Włożyć przygotowane danie do piekarnika i piec około 45 minut.
  7. Wystawiać w tej samej formie na stół. Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym i wszystkimi owocami pieczonymi w piekarniku z mięsem.

Jak prosto przygotować puree ziemniaczane?

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 100g masła
  • 200 ml tłustej śmietanki
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Sprawdzić miękkość warzyw widelcem, odlać wodę. Postawić je chwilę w garnku na gazie i poczekać, aż ostygną.
  2. Gorące ziemniaki ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać masło, śmietanę oraz sól.

Jeśli nie chcemy komponować swojego dania z ziemniakami możemy łatwo zastąpić je czymś innym. Idealnie sprawdzi się polenta, biała kasza jęczmienna lub kasza jaglana.

Jako świeży dodatek idealna będzie surówka z mieszanki sałat, pomidorów i oliwek, przyrządzona w domu.

Jeśli lubimy ostre potrawy, dosypmy do mięsa chili w proszku lub świeżą, posiekaną papryczkę. Ciekawym dodatkiem będzie dodanie do polędwiczek rozgniecionych ziaren gorczycy, kolendry lub goździków.

Takie danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad spędzony z rodzina albo na romantyczną kolacje we dwoje.