Sprawdzony przepis na polędwiczki z indyka
Jest wiele sposobów pieczenia mięsa z indyka. Na szczęście z pomocą przychodzi technika. Nic nie zastąpi termo sondy w piekarniku. Mięso z indyka idealnie nadaje się do spożycia, kiedy osiągnie temperaturę wewnątrz 80°C. Piekarnik z termo sondą jest idealnym rozwiązaniem, ponieważ dzięki tej funkcji mięso jest zawsze soczyste. Nie jesteśmy w stanie go przesuszyć zbyt długim pieczeniem. To rozwiązanie zapewni, że przygotowanie smacznych polędwiczek z indyka będzie znacznie prostszym zadaniem.
Jeśli ktoś nie posiada termo sondy to doskonałym zamiennikiem jest rękaw foliowy, w który wkłada się mięso.
Duszone polędwiczki z indyka z sosem owocowym
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 4 polędwiczki z indyka
- 3 pomarańcze
- 2 duże jabłka
- 12 plastrów wędzonego boczku bez skóry
- 2 duże cebule
- 150g suszonych śliwek
- 1 szklanka mrożonej żurawiny wieloowocowej
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do indyka
- 1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Jabłka, umyć i pokroić na osiem części. Powycinać w nich gniazda nasienne.
- Polędwiczki umyć, osuszyć i posypać przyprawami.
- Na dno formy do pieczenia rozsypać cebulę, na niej nałożyć polędwiczki. W szczeliny poukładać pokrojone jabłka, pomarańczę i suszone śliwki. Całość posypać żurawiną.
- Piekarnik nagrzać na 180°C.
- Włożyć przygotowane danie do piekarnika i piec około 45 minut.
- Wystawiać w tej samej formie na stół. Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym i wszystkimi owocami pieczonymi w piekarniku z mięsem.
Jak prosto przygotować puree ziemniaczane?
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 100g masła
- 200 ml tłustej śmietanki
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Sprawdzić miękkość warzyw widelcem, odlać wodę. Postawić je chwilę w garnku na gazie i poczekać, aż ostygną.
- Gorące ziemniaki ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać masło, śmietanę oraz sól.
Jeśli nie chcemy komponować swojego dania z ziemniakami możemy łatwo zastąpić je czymś innym. Idealnie sprawdzi się polenta, biała kasza jęczmienna lub kasza jaglana.
Jako świeży dodatek idealna będzie surówka z mieszanki sałat, pomidorów i oliwek, przyrządzona w domu.
Jeśli lubimy ostre potrawy, dosypmy do mięsa chili w proszku lub świeżą, posiekaną papryczkę. Ciekawym dodatkiem będzie dodanie do polędwiczek rozgniecionych ziaren gorczycy, kolendry lub goździków.
Takie danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad spędzony z rodzina albo na romantyczną kolacje we dwoje.