Na co pomaga maślan – właściwości i działanie

Na co pomaga maślan – właściwości i działanie

Maślan sodu to inaczej kwas masłowy. Jest on krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, a tego typu związki stanowią główne źródło energii dla komórek nabłonka naszych jelit. W naturalnych warunkach maślan sodu powstaje w jelicie grubym w wyniku działania bakterii jelitowych. Jednak istnieje wiele przypadków, w których produkcja nie będzie wystarczająca i potrzebna będzie właściwa suplementacja.

Właściwości maślanu sodu

Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stabilizują one strukturę ściany jelita, mają wpływ na jej integralność i prawidłowe funkcjonowanie. Związki te stymulują wzrost dobrej flory bakteryjnej, a jednocześnie hamują rozwój takich „nieproszonych gości” jak bakterie E. coli czy Salmonelli. Przyspieszają też regenerację i gojenie jelit. Pośrednio wpływają na inne narządy ciała człowieka poprzez regulację pH jelit, co skutkuje zwiększeniem wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia. Pozytywnie działają również na metabolizm białek i glukozy w wątrobie.

Działanie maślanu sodu

Maślan sodu wykazuje działanie przeciwzapalne. Wspomaga właściwą pracę układu pokarmowego, a nawet wspiera regenerację. Głównym zadaniem maślanu sodu jest wspieranie układu pokarmowego na wielu płaszczyznach. Istnieje wiele badań opisujących efekty doustnego przyjmowania tego związku. Można w nich znaleźć pozytywny wpływ maślanu na stan zapalny jelit, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Zauważalna jest redukcja bólu podczas wypróżnienia. Zapobiega on również biegunce, ponieważ zwiększa wchłanianie wody w okrężnicy i dobrze wpływa na mikroflorę jelitową. Dodatkowo maślan sodu wspomaga motorykę jelit i wchłanianie składników odżywczych. Pozytywnie wpływa na kontrolę bariery jelitowej oraz proces wzmacniania szczelności błon jelit. Działa wspomagająco w stanach zapalnych i oksydacyjnych, moduluje syntezę śluzu i produkcję cytokin.

Maślan sodu jest coraz częściej badany pod kątem potencjalnego działania ochronnego przed rakiem okrężnicy, a także przeciwdziałania nowotworom jelita grubego. Kwas masłowy namnaża zdrowe komórki nabłonka jelit, a jednocześnie działa odwrotnie w przypadku komórek nowotworowych.

Maślan sodu to bardzo ważny związek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Jednak nie zawsze jego wystarczająca ilość jest produkowana w jelitach. W takich sytuacjach warto rozważyć dodatkową suplementację sprawdzonym preparatem. Szczególnie zalecana jest ona przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Możemy liczyć na złagodzenie nieprzyjemnych objawów jelitowych i wspomaganie leczenia chorób, które je wywołują.